JAJKO W KOSZULCE

Zaczniemy od śniadaniowej klasyki, czyli kurzych jajek. Nie masz dużo czasu na przygotowanie śniadania i/lub nienawidzisz obierania jajek ze skorupek? To po prostu ugotuj je bez skorupek! Tak, dobrze przeczytałeś, bez skorupek. Jajko poszetowane, zwane inaczej jajkiem w koszulce, to szybki i zdrowy sposób przygotowania sobie jednego, bądź 2 jajek dosłownie w 5 minut.

Chciałbym w swoich wpisach o poszczególnych potrawach, oprócz sposobu przygotowania, policzenia kosztów i kalorii sięgnąć po ciekawe fakty, choćby z historii danej potrawy czy składnika. Jednak jeśli oczekujecie przy okazji przepisu na jajko w koszulce niesamowitej historii, pełnej pościgów, wybuchów, zwrotów akcji, epickiej opowieści pełnej patosu niczym z Hollywoodzkich filmów wojennych to was niestety muszę rozczarować. Nie udało mi się znaleźć w Internecie żadnej wiedzy nt. tego kiedy i gdzie konkretnie zaczęto kultywować ten sposób przygotowania jajka. Jeśli jednak jesteś lepszy w szukaniu informacji i byś gdzieś na to trafił to proszę o info, chętnie uzupełnię artykuł.

Brak historii postaram się wynagrodzić porcją ciekawych faktów nt. wartości odżywczych jajek, równie lubianych, co kontrowersyjnych. Jedne badania naukowe im sprzyjają, a inne oskarżają o sprzyjanie miażdżycy z powodu wysokiej zawartości cholesterolu. Jedno jajko zawiera ok. 190 mg cholesterolu, co odpowiada 65 % zalecanego dziennego spożycia. Biorąc pod uwagę to, że nasz organizm jest przystosowany do utrzymywania stałego poziomu i w naszej wątrobie zachodzi synteza cholesterolu w zależności od ilości dostarczanej z pożywieniem, możemy zaryzykować stwierdzenie, że 2 jajka dziennie powinny być dobrym pomysłem na pokrycie zapotrzebowania na ten składnik. Cholesterol mimo złej sławy jest potrzebny do budowania błon komórkowych oraz bierze udział w wytwarzaniu się hormonów płciowych. Oficjalne wytyczne dotyczące zalecanego poziomu spożycia jaj mówią o 2 sztukach tygodniowo, aczkolwiek są badania, które stwierdziły pozytywny wpływ spożywania wspomnianych wyżej 2-3 sztuki dziennie.

Jajka wykazują szereg właściwości zdrowotnych, podnoszą poziom HDL (tzw. dobrego cholesterolu) bilansując poziom LDL, zwanego złym cholesterolem, jednocześnie obniżając poziom trójglicerydów we krwi. Razem z jajkami dostarczamy sobie także przeciwutleniaczy w postaci luteiny czy zeaksantyny. Jakby korzyści było mało, jajka są świetnym źródłem białka o bardzo korzystnym aminogramie, pełen zestaw aminokwasów, w tym aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sobie syntetyzować. W jajkach znajdziemy również witaminy takie jak A, witaminy z grupy B, D, E i K, a z minerałów cynk, fosfor, jod, miedź oraz żelazo. Dla lubiących imprezować zaletą na pewno będzie fakt obecności cysteiny – aminokwasu, który przyspiesza wydalanie toksyn z ciała.

Parę ciekawostek by się pewnie jeszcze znalazło, aczkolwiek myślę, że już wystarczy, no bo przecież mam jeszcze przedstawić jak zrobić wspomniane na początku jajko w koszulce.

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 25 ml octu

PRZYBORY KUCHENNE

  • nieduży garnek
  • łyżka cedzakowa
  • sitko
  • ręcznik papierowy
  • mała miska

KOSZT

  • około 1-2 złote

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • Kalorie: 81
  • Węglowodany: 0,3 g
  • Białko: 7,3 g
  • Tłuszcz: 5,6

PRZYGOTOWANIE

  1.  Zagotuj litr wody w garnku, dodaj ocet, ostrożnie wbij jajko do miseczki lub szklanki.
  2. Za pomocą łyżki cedzakowej zrób wir w garnku, po czym wlej delikatnie jajko w jego środek.
  3. Po 2-3 minutach gotowania na średnim ogniu wyjmij jajko łyżką cedzakową i wrzuć do miski z zimną wodą.
  4. Odlej z miski zimną wodę, nalej ciepłej ok. 60 st., poczekaj minutę, odsącz jajko na sitku lub ręczniku papierowym i użyj jako dodatku do Twojego śniadania.